A budapest XIV. kerületi Limanova tér múltja, jelene és jövője

Limanova tér

Limanova tér

Így nézett ki a tér 1963-ban felülnézetből

2015. július 05. - Rátonyi G. Tamás

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) több mint 70 ezer légifotóját tette közzé a fentrol.hu weboldalon. A képek 1959 és 2005 között készültek az elmúlt években digitalizálták a negatívokat és diákat. Egyszerűen lehet keresni közöttük, pl. a Limanova tér kifejezésre 17 találat került elő - sajnos kivétel nélkül mindegyik 1963-as fotó. De ne legyünk telhetetlenek, ezeken is van mit nézegetni...

A légifelvételek a FŐMI honlapjáról regisztráció után a teljes felbontás 80 százalékos méretében letölthetők teljesen ingyen. Május óta a teljes kép is ingyen letölthető a fentrol.hu blogjának bejegyzése szerint, s hogy érzékeltessem a nagyságot: az a kép, amiből a lenti, 1,7 megabájtos kivágatot készítettem, közel 300 megabájt nagyságú.  Itt ugyan csak a Limanova térrel foglalkozom, de az egész ország területéről lehet találni képeket, szóval órákig el lehet böngészgetni az oldalon.

1963-as légifotó a Limanova térről
Ez csak egy kisebb felbontású légifelvétel a térről magyarázó jelzésekkel, ha rákattintasz a képre, egy nagyobb felbontású jön elő feliratok nélkül. De igazán jó minőségű képért a fentrol.hu-t ajánlom.

A fenti kép 1963. szeptember 4-én készült, tehát még jóval a tér közepén található park elkészülte előtt. Sok érdekességet lehet róla leolvasni. Például feltűnő, hogy nincs a térről kiépített út a Nagy Lajos király útja felé, vagyis a Limanova köz még nem más, mint egy kis földút. A tér rövidebb oldala, ahol ma az újépítésű házak állnak, még nincs beépítve. Nincs még Zugló Hotel sem, csak egy üres telek. A tér két legöregebb háza az 1. és a 22-es házszám alatt szépen felismerhető a nagyobb képen.

A tér közepén, ahol ma a park van, egy fás füves, kicsit gondozatlan placc található, talán még kiépített út sincs körülötte. Az 1960-as években épített lakóházak azonban látszanak: a tér 5., 6., 7-es és a 19., 20., 21 számai alatt található akkor modernnek számító háromemeletes lakóházak már láthatók a felvételen - akkoriban ezek még egész új épületek voltak.

Sem a Nagy Lajos király útja, sem a Róna (akkor: Lumumba) utca nem volt még 2 X 2 sávos, mindkettő szolid főút volt csupán. Sőt, ha kicsit eltávolodunk a tértől: nincs még M3-as autópálya bevezető szakasz és nincsenek felüljárók sem a Nagy Lajos király útja végén. Szóval érdemes letölteni az eredeti nagyfelbontású változatot, és böngészgetni, nagyon érdekes részleteket lehet felfedezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://limanova.blog.hu/api/trackback/id/tr17462292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása