A budapest XIV. kerületi Limanova tér múltja, jelene és jövője

Limanova tér

Limanova tér

A tér régi házai: Limanova tér 2.

2015. december 13. - Rátonyi G. Tamás

Indítok egy sorozatot, amiben a tér régi házait mutatom be. Gyanúm szerint annyira el fog húzódni, hogy a végén már az újépítésú házakat is réginek mutathatom be :) Ezt arra alapozom, hogy cirka fél éve gyűjtöm az adatokat, és több házzal is megakadtam hol ezért, hol azért. A Limanova tér 2. azonban sima ügy volt.

A mára kicsit kopottas épület tulajdonképpen egyemeletes ház, csak kicsit magasan van a földszint. 1941 májusában készült el a terv, amit Lehoczky János építőmester (lak.: VIII. Baross tér 20.) készített, és vélhetően az építésre is ugyanabban az évben került sor. Lehoczky csak kisebb házakat tervezett, munkássága nem mérhető össze a jelentős fővárosi építészekével. A Fővárosi Közlöny korabeli oldalait böngészve Lehoczky nevével épp 1941-től lehet gyakrabban találkozni, vélhetően ekkortól kezdett tervezni, vagy ekkor nyitott az ezirányú igények kielégítésére.

limanova_ter_2_a.jpgA Limanova tér 2. homlokzata szemből 2015-ben

Itt a kerületben még két épülettel találkoztam, amit ő tervezett (bizonyára van több is): az Öv utca, Erzsébet királyné útja sarkán (Erzsébet királyné útja 121.) található, már évekkel ezelőtt lebontott ház volt az ő munkája. Helyén jelenleg egy bölcsöde építési munkálatait végzik. A másik 1942-ből a Fűrész utca 95/a szám alatti "két lakás", de annak a helyén is egy újépítésű társasház látható. A világháborút követően Lehoczky nevével már csak helyreállítási és bontási munkák kapcsán lehet találkozni, vélhetően inkább kivitelező, mint tervező építőmester volt.

Az egyemeletes ház építtetője ngs. Vesely Roza úrnő volt (a ngs a "nagyságos" rövidítése), aki a Czobor utca 1., szám alatt, vagyis a Nagy Lajos király útja túloldalán lakott. Róla szinte semmit nem tudunk, még azt sem, hogy meddig volt az övé a ház. Egy adat derült még ki róla: Rosenzweig Dezsőné volt a férjezett neve.

1949-ben készült egy helyreállítási terv, minden bizonnyal a világháborús sérülések javításáról van szó, hiszen maga az épület ekkor még tízéves sem volt. Annyit tudunk még, hogy az I. emelet 9. "romos lakás". Hogy pontosan mi történt ezzel a harcoktól viszonylag távol eső téren álló lakással, nem derült ki. A nem túl messze lévő Rákosrendező pályaudvar bombázása során egyébként megsérülhettek környékbeli házak, de konkrétan a Limanova tér 2. sorsáról nem kerültek elő információk.

Fájlalom, de az eredeti tervrajzot, amit a levéltárban megtaláltam nem tudtam beszkenneltetni, nagyon drága lett volna, így be kell, hogy érjétek ezzel az 1972-ben készült homlokzati jellegrajzzal. Így nézett ki a ház tehát a hetvenes évek elején:

limanova_ter_2_homlokzat_kisebb.jpgHomlokzati jellegrajz 1972-ből (forrás: Fővárosi Javító-szerelő Vállalat / Budapest Főváros Levéltára)

Ezt a rajzot a Fővárosi Javító-szerelő Vállalat (ismertebb nevén: Javszer) tervezési osztálya készítette, de nem derült ki mi okból. A vállalat elsősorban liftek, kazánok, fűtésrendszerek építése, átépítése kapcsán készített terveket, lehet, hogy itt is valami ilyesmiről volt szó.

Még egy bulvárhírt sikerült kibányászni régi lapokból, ami ehhez a házhoz kapcsolódik: a Pest Napló 1936. április 8-i száma adott hírt arról, hogy P. L.-né (szándékosan nem írok teljes nevet, leszármazottai még élhetnek, ne erről emlékezzenek P. nénire), Limanova tér 2. szám alatti lakos állásszerzés lehetőségével kecsegtette ismerőseit, akiktől különböző összegeket csalt ki. Mikor kiderült, hogy senkinek semmilyen állást nem tudott szerezni, feljelentették.

Ő azonban a detektívek megjelenésekor mellbeszúrta magát, de túlélte és a Rókus kórházba szállították. Néhány nap múlva, mikor kihallgatható állapotba került, elmebetegnek tettette magát és újabb öngyilkossági kísérletet követett el a kórházban. Az utolsó hír az volt (április 23-án), hogy a második öngyilkossági kísérletból - melynek során zsilettpengét nyelt le - felgyógyult, így bevitték a rendőrségre.

limanova_ter_2_c.jpg
Két nagyobb ház közé zárva: ez a Limanova tér 2.

Ennyit sikerült kideríteni a házról. Ha van még indformációd, amivel kiegészítenéd a leírtakat, írd meg kommentként, vagy írj nekem a palotabarat@gmail.com  e-mail címre!

 

Érdekelnek a Limanova téri történetek? Kövesd a blog Facebook-oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://limanova.blog.hu/api/trackback/id/tr28168986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása