A budapest XIV. kerületi Limanova tér múltja, jelene és jövője

Limanova tér

Limanova tér

Újabb fantasztikus légifelvétel a térről, ezúttal 1944-ből

2016. december 19. - Rátonyi G. Tamás

Korábban már mutattam a blogban légifotót, akkor egy 1963-as fényképért lelkesedtem, most azonban találtam egy még jobbat: a Fortepan jóvoltából egy 1944-ből származó felülnézetet mutatok Nektek!

A fotó készítésének előzményeiről annyit, hogy 1944. április 3-án érte Budapestet az első, a szövetségesek által végrehajtott nagyobb bombázás. Fő cél az utánpótlási útvonalak, szállítások akadályozása volt, vagyis elsősorban IX. kerületi célpontok: a Ferencvárosi pályaudvar, a Shell olajtartályai, a Soroksári úti olajfinomító, a csepeli Weiss Manfréd Gépgyár és a szabadkikötő.

Nyilván célpont lehetett a Rákosrendező és a környékbeli vasútvonalak, így például a körvasút is. Mint az Index remek cikkéből kiderül az éjszaka érkező második hullám már kevésbé volt pontos, sok bomba célt tévesztett, végül több mint ezer polgári áldozata volt ennek az áprilisi bombázásnak. A légicsapást követően, április 14. és 17. között elsősorban kárfelmérési céllal készítettek légifotókat a főváros területéről. Ezeket a képeket a Hadtörténeti Levéltárban őrizték, majd engedélyükkel a Fortepan önkéntesei digitalizálták és tették közzé: ezen a linken meg lehet nézni mind a 192 fotót.

legifelvetel_1944_feliratos.jpg
A Limanova tér a légierő 1944-es légifotóján feliratokkal. Ha rákattintasz, nagyobb felbontásban, feliratok nélkül is megnézheted. (forrás: Hadtörténeti Levéltár / Fortepan)

 A Limanova tér szinte véletlenül került fel az egyik kép szélére, a kereshető térképen például nem túl jó minőségű fotórészletekből lehetett csak összevágni a környéket. A fenti kivágás egy jólsikerült felvétel tetején csücsült, de szerencsére ki lehet venni a részleteket.

Mit láthatunk, ha szemrevételezzük ezt a nagyobb felbontású képet? Elsőként talán az tűnhet fel, hogy a Limanova köz milyen széles. A mai szálloda helyén semmilyen építmény nem volt, így a kis köz valójában egy egész széles, több teleknyi bejáratot alkotott a térre. Láthatók a kitaposott ösvények is, például a tér mai 19., 20., 21. számú házai helyén az üres telkeken átjáró volt a Nagy Lajos király útja, illetve az Ilosvai Selymes utca irányába. Nincs park, sőt, semmilyen zöldfelület a tér közepén, csak földút, vagyis gyalogosösvények. Én fákat sem látok, ha vannak is, bizonyára csak csemeték.

A tér két legrégebbi és legmagasabb háza, az 1-es és a 22-es már áll, még a homlokzat is jól kivehető. Az az izgalmas, hogy az 5. számú telken - ahol ma egy háromlépcsőházas társasház áll  az 5., 6., 7. számon - is áll egy kis házikó. A 6. számú telek sem érintetlen, vagy egy építkezés, vagy talán valamilyen kert nyomai láthatók. A 16. számú telken (a szálloda a 15., 16. telkeket foglalja el) szintén láthatók valamiféle építmények, ráadásul a telek jól láthatóan belelóg a térbe. A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola kollégiumának helyén határozottan látszik, hogy mezőgazdasági művelés alatt állt a telek akkoriban.

Érdemes megnézni az eredeti fotókat is a Fortepan oldalán, mert a környék számos épületéről, utcájáról is lehet érdekességeket levadászni, de lehet kereshető térképen is kutakodni a Hungaricana jóvoltából.

A bejegyzés trackback címe:

https://limanova.blog.hu/api/trackback/id/tr9812057901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása