A budapest XIV. kerületi Limanova tér múltja, jelene és jövője

Limanova tér

Limanova tér

Régi fényképek a térről és a környékről

2015. augusztus 17. - Rátonyi G. Tamás

Láttátok már a teret a szálloda nélkül? És a Kassai teret a toronyház nélkül? A tér egyik lakója - maga kérte, hogy csak így említsem - Eszter néni adott át néhány régi fényképet szkennelésre és közzétételre. Ha van régi fényképed a térről, keress meg, szívesen beszkennelem és mindenki örömére közreadom!

 

 

merenyi_limanova_02_kisebb.jpg

Az első kép jól láthatóan télen készült, vélhetően az 1960-as évek végén. Még nincs szálloda a sarkon, helyén csak egy fészer-szerű épület látható. A Nagy Lajos király útján létható háromemeletes épület, és a mögötte lévő kémény ma is megvannak, csak már a szálloda zömmel kitakarja ezeket. Megvan a jobb oldalon látható régi építésű egyemeletes lakóépület is.

merenyi_limanova_03_kisebb.jpg

A második kép vélhetően az elsőnek a párja, ugyanarról a helyről készült, csak a kamerát mozdították el. Üres telek, egy gödörrel, ami talán a későbbi szálló alapozása.

 merenyi_limanova_01_kisebb.jpg

 A harmadik kép - talán már a hetvenes évek elejéről - már a szálloda építésének kezdeti stádiumát mutatja. Az alapozás már kész, folyamatban van a földszint és az első szint építése. A szálló mellett bal oldalon található épületről alighanem kevés fotó maradt fenn, most annak helyén a Nagy Lajos király útján lévő Hermina-Baus lakótömb helyezkedik el.

merenyi_felirattal.jpg

A negyedik kép nem itt készült, hanem a Nagy Lajos király útján, kb. a Kassai utca torkolatával szemközt. Még nem épült fel a Kassai téri 17 emeletes toronyház, de az Ungvár utcai lakótelephez tartozó másik két jellegzetes épület már látszik a képen. Az is jól kivehető, hogy a Nagy Lajos király útja még macskakövecs, 2X1 sávos, és bizony igen gyér a forgalom rajta.

merenyi_limanova_04_kisebb.jpg

Az utolsó kép bár úgy tűnik mostanában készült, már ez is másfél évtizedes: 1999 februári. Ekkor még egyik újépítésű ház sincs kész, a tér legfiatalabb épülete is több, mint harminc éves.

A bejegyzés trackback címe:

https://limanova.blog.hu/api/trackback/id/tr87711760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vinersniccel 2015.09.30. 12:06:00

Sziasztok!

Ezeket a fortapan-nak mindenképpen küldjétek el!!
Zuglót szinte csak a városliget képviseli ebben a gyűjteményben..
www.fortepan.hu/

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2015.09.30. 23:21:54

@vinersniccel: Szia! Hát, ez nem jutott eszembe, de nem is enyémek a képek, el kellene kérnem nekem is. De Zuglóból/ról vannak fortepanos képek, emlékszem, találtam már a Róna utcáról is.

De kösz az ötletet, majd megemlítem Eszti néninek.

Garay Klára 2016.10.06. 21:38:19

A Cserepesházban működő Samodai József helytörténeti műhelynek elég komoly képgyűjteménye van Zuglóról...városrészenkénti bontásban. Csak azok nem annyira ismertek, nem népszerűek. Idén Rákosfalva megalakulásának emlékére egybeszerkesztettük egy kiállításba Rákosfalva történetét...és haladunk tovább. Ezért szeretném ezeket is megszerezni :-)

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2016.10.06. 21:43:33

@Garay Klára: Kedves Klára, azt tudom felajánlani, hogy megkeresem Eszter nénit, akitől ezeket kaptam, és valahogy összekötöm Önöket. Csak kérem e-mailben küldjön egy telefonszámot.
süti beállítások módosítása