A budapest XIV. kerületi Limanova tér múltja, jelene és jövője

Limanova tér

Limanova tér

Miért éppen Limanova?

2015. április 04. - Rátonyi G. Tamás

Limanova egy lengyel város (lengyelül: Limanowa), közel Krakkóhoz. Az I. villágháborúban a monarchia és Oroszország közti fronton volt egy nagy csata itt, ami rettenetes áldozatokkal ugyan, de magyar győzelemmel ért véget. A világháborút követően - különösen a trianoni határváltozások hatására - kialakult egyfajta irredenta kultusz, a különböző hadiegyesületek - pl. a frontharcos szövetségek - pedig mindent megtettek annak érdekében, hogy a háború hősi áldozatainak emlékét ápolják.

limanova_terkepreszlet_1931.jpg
1931-es térképrészlet, már a templommal és a Limanovával (forrás: Budapest Főváros Levéltára)

A fentiek miatt számos emlékmű és szobor mellett utcanevekben is őrizték az események, vagy azok hőseinek emlékét. Így született meg 1930-ban az akkor még fejlődő Herminamező városrész e különös hangzású közterületneve, a Limanova tér, s ugyanekkor a Limanova utca és a Limanova köz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://limanova.blog.hu/api/trackback/id/tr147338626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása