A budapest XIV. kerületi Limanova tér múltja, jelene és jövője

Limanova tér

Limanova tér

Tízéves terv a tér parkjának felújítására

2015. május 03. - Rátonyi G. Tamás

Netes keresgélés során futottam bele a Vár-Kert Kft. 2006-ban készült kertészeti tanulmánytervébe. A terv teljes egészében a meglévő faállomány megtartásával számol, ám a park kövezését és az utcabútorokat megváltoztatná. Mint tudjuk soha nem valósult meg, és valószínűleg a megrendelő önkormányzat is elfelejtette már. Hibái ellenére azonban érdemes említést tenni róla.

kerteszeti_tanulmanyterv_kepek.jpgA tanulmányterv illusztrációjaként közölt "ilyen volt, ilyen lett" képpár (a jobb oldali csak fantáziakép, hiszen sosem valósult meg az elképzelés). Kicsit manipulatív a képpár, hiszen a bal oldali ősszel vagy télen készült, kopár, míg a jobb oldali már zöldben pompázik, ráadásul jobb oldalon olyan helyekre is fákat "ültetett" a Photoshop, ahol valójában nincsenek növények.

A terv mint írtam 2006-ban készült, lassan tíz éve, szinte ez is történelem már. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nincs azért olyan rossz állapotban a tér ahhoz képest, hogy 1979-ben nyerte el a mai formáját, legfeljebb kicsit kopottas és retró. De mégis lehet aktuális, ha egyszer felújítják a parkot, kiindulási alapnak nem rossz.

Megkerestem e-mailben Dékány Margit kertészmérnököt, aki a Vár-kert megbízásából a tervet készítette. Mint elmondta: 2006-ban Zugló környezetrendezési arculattervezése volt a megbízás tárgya, amely elsősorban kertépítészeti eszközökkel (utcabútorok, növényültetés, kisplasztikák, szökőkutak, díszburkolatok, pihenőhelyek-térképzés stb.) kívánta Zugló arculatát javítani.

Nem csak a Limanova tér, hanem összesen tíz helyszín, többek között az Egressy tér, Kassai tér, Mogyoródi út - Angol utca kereszteződése stb. megújítására készültek tervek (ezek egyébként megtekinthetők a Vár-Kert oldalán). Ezekből végül semmi nem lett, sőt, az elmúlt tíz évben történt szervezeti átalakítások, polgármesterváltások miatt elképzelhető az is, hogy az önkormányzatnál feledésbe merültek a tervek.

limanova_dekany.jpgA terv szerinti átrendezés - erről a linkről is letölthető a tervrajz pdf formátumban (forrás: Vár-Kert Kft.)

Azzal együtt, hogy helyes kis terv, azért néhány észrevételem lenne, melyekkel kapcsolatban érdekelne mások véleménye is. Az egyik, hogy a téren jelenleg elvileg nem lehet kutyát futtatni, amit nagyon nem bánok, mert a körkörösen beépült park miatt itt egész más az akusztika, mint egy nagyobb téren vagy utcában. Itt a zajok a házakról visszaverődnek, nincs "kifutási lehetőségük". Az emberi beszéd is jobban hallható, mint másutt, a vidám kutyaugatásról nem is beszélve. Amíg a tiltás miatt (vagy inkább ellenére) kevesek hozzák ide a kutyájukat, nem zavaró a jelenség, de egy kiépített kutyafuttató (ahogy a tervben szerepel) már nagyobb zajjal járna.

A másik észrevételem, hogy ez a kutyafuttató épp az egyik sokak által használt ösvényre épült, vagyis a gyalogosközlekedést akadályozza. Sajnos a tér 12-es számú háza elől hiányzik egy átlós irányú járdaszakasz (kert van a helyén), a Nagy Lajos király útja irányából csak sarkosan haladva lehet átjutni a téren, erre kínál alternatívát az ösvény. Nyilván nem ez az évezred problémája, de ha már kialakult egy gyalogosközlekedési szokás, akkor a környezetet érdemes lenne ehhez igazítani, nem pedig beépíteni.

Ezek azonban úgy vélem javítható hibák, s bár nem állítom, hogy ez a kerület legrosszabb állapotban lévő tere, de egy jól átgondolt felújítás bizonyosan jót tenne neki.

A tervet pdf formátumban innen lehet letölteni (2,4 MB)

A bejegyzés trackback címe:

https://limanova.blog.hu/api/trackback/id/tr967361520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása